Розробка елементної бази керування малогабаритним гідроманіпулятором на автошасі - Токар, Денис Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метою дослідження є підвищення ефективності функціонування маніпулятору завдяки розробці моделей вибору елементної бази його системи управління. Предметом є проектування елементної бази систем управління маніпулятору. Відмінністю роботи є компактність стріловидної системи, простота установки і монтажу, що дозволяє створити крани-маніпулятори як для стаціонарного виконання, так і пересувні на базі автомобілів, тракторів і навантажувачів. Елементна база дозволяє з мінімальними витратами реалізувати високоефективні робототехнічні системи. Задача дослідження вирішується методом параметричного синтезу та багатокритеріальної оптимізації. В роботі проведено аналіз існуючих систем управління роботами-маніпуляторами, розглянуто методи вибору раціонального рішення з лінійки можливих, було обрано метод багатокритеріальної оцінки, розроблено моделі вибору елементної бази.
Keywords: елементна база; датчик; маніпулятор; мікроконтролер; методи; модель; оптимізація; плата; пристрій; робот; система управління