Дослідження ефективності комбінованої системи живлення електромобіля на основі акумуляторної батареї та суперконденсатора - Козаченко, Євген Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – проведення аналізу та оптимізації пускових процесів асинхронного двигуна електромобіля при використанні комбінованого джерела живлення на основі акумуляторної батареї та суперконденсатора. Об’єкт роботи – електромобілі з асинхронними двигунами, які використовують комбіновані джерела живлення, що складаються з акумуляторних батарей та суперконденсаторів. Особлива увага приділяється пусковим процесам цих двигунів та їх енергетичним характеристикам в умовах різного навантаження. Предмет роботи – пускові процеси асинхронного двигуна електромобіля, а також характеристика та ефективність комбінованих джерел живлення, що включають акумуляторні батареї та суперконденсатори. Актуальність роботи присвячена питанням дослідження ефективності комбінованої системи живлення електромобіля на основі акумуляторної батареє та суперконденсатора. Розвиток електротранспорту ставить нові завдання у сфері ефективного управління енергоспоживанням. Електромобілі з асинхронними двигунами набувають популярності завдяки їхній простоті, надійності та відносно низькій вартості. Проте пускові процеси таких двигунів є енергомісткими, що може призводити до зниження ефективності роботи акумуляторних батарей, скорочення їхнього ресурсу та загального зменшення продуктивності електромобіля. Використання комбінованих джерел живлення, які поєднують акумуляторні батареї та суперконденсатори, є перспективним рішенням для вирішення цих проблем. Суперконденсатори здатні забезпечувати високу пікову потужність під час пускових процесів, що зменшує навантаження на акумуляторну батарею, підвищуючи її ресурс і знижуючи енергетичні втрати. Це дозволяє оптимізувати пускові режими асинхронного двигуна, покращити його продуктивність та підвищити загальну надійність системи. Особливе значення має розробка математичних моделей та алгоритмів управління енергоспоживанням для комбінованих джерел живлення. Це дозволяє враховувати вплив різних факторів, таких як рівень заряду акумулятора, температурні умови, динаміка навантаження та інші параметри, забезпечуючи оптимальне управління енергетичними ресурсами електромобіля. Таким чином, проведення аналізу та оптимізації пускових процесів асинхронного двигуна електромобіля з використанням комбінованих джерел живлення є актуальним завданням. Воно відповідає сучасним викликам у галузі підвищення ефективності електромобілів, збільшення їхньої енергетичної автономності, покращення надійності та зменшення негативного впливу на довкілля. Результати роботи можуть бути використані для впровадження нових технологій у виробництві електротранспорту, що сприятиме розвитку цієї галузі та популяризації екологічно чистих транспортних засобів.
Keywords: асинхронний двигун; суперконденцатор; акумуляторна батарея; електротранспорт; комп’ютерне моделювання; широтно-імпульсна модуляція