Облік і аналіз капітальних інвестицій на підприємстві - Олефіров, Дмитро Григорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предмет дослідження – теоретико-методичні засади, а також практичні аспекти обліку капітальних інвестицій. Об’єктом дослідження є облікові процедури відображення господарських операцій щодо обліку капітальних інвестицій у АТ «Турбоатом». Мета роботи – узагальнення і подальша розробка шляхів удосконалення обліку капітальних інвестицій у АТ «Турбоатом». Методи дослідження – узагальнення, описовий, порівняльний, статистичний, розрахунково-аналітичний, системний підхід тощо. Досліджено економічну сутність поняття капітальних інвестицій і основних засобів, розглянуто класифікацію та джерела фінансування капітальних інвестицій, досліджено нормативно-правове регулювання сутності капітальних інвестицій та їх обліку; здійснено аналіз діяльності об’єкта дослідження АТ «Турбоатом» у розрізі основних техніко-економічних показників та аналізу його інвестиційної діяльності з виокремленням у аналізі саме капітальних інвестицій. Вивчена організація та стан обліку капітальних інвестицій на підприємстві, виявлено особливості первинного обліку та досліджено синтетичний та аналітичний облік, запропоновані шляхи вдосконалення обліку капітальних інвестицій.
Keywords: капітальні інвестиції; основні засоби; вкладення; амортизація; фінансовий стан; бухгалтерський облік