Системний підхід до визначення напрямків оцінювання ефективності логістичної діяльності АТП: суб’єктна та об’єктна складові - Федотова, І. В.; Величко, Я. І.; Гетьман, О. О.; Fedotova, I.; Velychko, Ya.; Hetman, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті розглянуто актуальні проблеми управління логістичною ді¬яль¬ністю автотранспортних підприємств України в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. В роботі запропоновано систему управління логістичною діяльністю авто-транспортного підприємства (АТП) на основі системного та кібернетичного підходів. Визначено структуру керуючої та керованої підсистем логістичної системи, що дозво-лило виділити її суб’єктну і об’єктну складові. Запропонована система управління логіс-тичною діяльністю АТП базується на принципах зворотного зв’язку, що забезпечує безперервний моніторинг і коригування логістичних процесів. Визначено основні напрями оцінювання ефективності логістичної діяльності АТП з позицій системного підходу, базуючись на розробленій системі управління. Суб’єктна складова логістичної системи включає кадровий потенціал, організаційну структуру управління, технологічне й інформаційне забезпечення, інноваційність і здатність до адаптації, гнучкість управ-лінської системи, сталий розвиток та соціальну відповідальність, методи і функції управління, кризове управління, стійкість до викликів і безпеку, навички стратегічного партнерства, управлінські компетенції, корпоративну культуру та якість комунікацій, інвестиції у розвиток управлінської інфраструктури. Вона формує управлінські рішення та забезпечує адаптивність логістичних процесів до змін зовнішнього середовища. Об’єктна складова охоплює оцінку ресурсів на вході у систему, результатів її функціонування, ефективності виконавчої структури, знарядь праці, предметів праці та процесів логістичної діяльності. Визначено основні критерії оцінювання ефективності логістичних процесів з урахуванням взаємодії суб’єктної та об’єктної складових, що дозволяє оптимізувати управління ресурсами та підвищити стійкість логістичних систем у сучасних умовах економічної нестабільності. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення управління логістичними процесами автотранс-портних підприємств з метою підвищення їхньої ефективності та адаптивності.
Of motor transport enterprises: subjective and objective components
Keywords: логістична діяльність; автотранспортні підприємства; системний підхід; кібернетичний підхід; управління логістичними процесами; ефективність; logistics activities; motor transport enterprises; systematic approach; cybernetic approach; logistics process management; efficiency; 65.012.34:656.07; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2025.45.318