Підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті м. Дніпро - Одуд, Денис Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єкт дослідження: рух транспортних засобів на регульованому перехресті. Предмет дослідження: схема організації дорожнього руху на перехресті. Мета роботи: підвищення ефективності організації і безпеки дорожнього руху на перехресті за рахунок зміни схеми пофазного роз`їзду. Метод дослідження: аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: для поліпшення схеми організації дорожнього руху на досліджуваному перехресті запропоновано два варіанти схеми організації дорожнього руху: I варіант – 2 фази, розширення проїзної частини з боку 1 та 2 підходів (вул. Володимира Антоновича); II варіант – запропоновано трифазне світлофорне регулювання. Проведено оцінку організації світлофорного регулювання. Заходи по удосконаленню дорожнього руху є доцільними, так як впровадження цих заходів дозволяє знизити кількість дорожньо-транспортних пригод на 4 ДТП в рік. Рекомендації по впровадженню: запропонований варіант схеми організації дорожнього руху може бути використано при реконструкції перехрестя.
Keywords: перехрестя; безпека дорожнього руху; затримки транспортних засобів; інтенсивність транспортного потоку; організація дорожнього руху; світлофорне регулювання