Модернізація магнітного напівкозлового крану в/п 40 т. для укладання слябів в вагони - Тарарака, Олександр Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – магнітний напівкозловий кран вантажопідйомністю 40 т, призначений для укладання слябів у вагони та їх зважування. Мета роботи – підвищення надійності механізму пересування крана шляхом заміни ходових коліс на розбірні, а також техніко-економічне обґрунтування запропонованих змін. Метод дослідження – аналітично – графічний. У ході роботи було проаналізовано технічні характеристики крана, визначено основні проблеми в роботі механізму пересування, а саме надмірний знос ходових коліс і високі витрати на їх обслуговування. Запропоновано застосування розбірних коліс із демпферувальними фіксаторами, що знижують знос реборд. Запропонована конструкція ходових коліс підвищує їх ремонтопридатність і збільшує довговічність механізму пересування. Зниження витрат на обслуговування крана та зменшення простоїв через ремонти. Проведено розрахунки контактної міцності та довговічності нових коліс. Техніко-економічний аналіз підтвердив доцільність модернізації. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – можливість використання модернізованого механізму на інших типах підйомно-транспортного обладнання.
Keywords: модернізація; напівкозловий кран; магніт; сляби; надійність; ходові колеса