Удосконалення методу оцінки ефективності гальмування транспортного засобу при ДТП - Журавльов, Олексій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою дослідження є оцінка ефективності гальмування транспортних засобів при дорожньо-транспортній пригоді. Об'єкт дослідження є процес гальмування транспортного засобу при дорожньо-транспортній пригоді. Предмет дослідження – показники ефективності гальмування транспортного засобу. В дипломній роботі виконано аналіз і класифікацію сучасних методів дослідження ДТП. Загальним недоліком цих методів є обмеженість, а у деяких випадках неможливість отримання точних даних про параметри руху ТЗ в процесі розвитку ДТП. Побудована модель з визначення довжини зупинного (гальмівного) шляху ТЗ, яка дозволяє врахувати вплив дії сил опору повітря, опору руху та опору підйому не тільки в усталеній фазі гальмування, але і під час реакції водія та час спрацьовування гальм. Доведено, що випадкова величина усталеного сповільнення ТЗ підпорядковується нормальному закону розподілу у межах окремо взятої категорії ТЗ з урахуванням типу і конструкції гальмівної системи.
Keywords: ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ; ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНА ПРИГОДА; АВТОТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА; ЕФЕКТИВНОСТЬ ГАЛЬМУВАННЯ; РОЗРАХУНКОВА МОДЕЛЬ; ПОКАЗНИКИ ГАЛЬМУВАННЯ