Дослідження структури телематичних систем автомобіля. Частина1 : Системи допомоги водію - Ланецький, Дмитро Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси телематичного керування автомобілем. Предмет дослідження – телематичні системи допомоги водію. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Розглянуто принципи будови телематичних систем автомобіля із застосуванням ультразвукових та інфрачервоних радарів, і відео-датчиків. Наведено класифікаційну структуру систем допомоги водію. Проаналізовано способи визначення дистанційних параметрів віддалених об'єктів навколо автомобіля методами тріангуляції і ехолотування. Визначено структуру та характеристики телематичних систем допомоги водію на прикладах систем автоматичного паркування, адаптивного круїз-контроля та навігації автомобіля. Наведено функціональні схеми перелічених систем та ілюстрації їх функціонування. Складено матеріали для віртуалізації занять за темою «Системи допомоги водію та безпеки руху автомобіля». Результати роботи передбачено використовувати в навчальному про-цесі у якості мультимедійних додатків з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: телематичні системи; автопілотування автомобіля; телеметричні засоби; радар; лідар; відео-датчик; скануючий пристрій; система навігації GPS; круїз-контроль