ДОСЛІДЖЕННЯ РІЗНИХ МОДЕЛЕЙ ДОРОЖНЬОЇ КОНСТРУКЦІЇ ЗА НЕСТАЦІОНАРНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Воропай, О. В.; Поваляєв, С. І.; Гришакін, В. Т.; Воропай, А. В.; Поваляев, С. И.; Гришакин, В. Т.; Voropay, A.; Povalyaev, S.; Grishakin, V. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2011)
При моделюванні було використано теорію тонких пластин Кірхгофа та теорію пружних пластин середньої товщини типу Тимошенка. Розглянуто можливість урахування в’язкопружних властивостей матеріалу пластини. Отримано аналітичні залежності для параметрів напружено-деформованого стану дорожньої конструкції та проведено числовий експеримент
ИССЛЕДОВАНИЕ РАЗЛИЧНЫХ МОДЕЛЕЙ ДОРОЖНОЙ КОНСТРУКЦИИ ПРИ НЕСТАЦИОНАРНОМ НАГРУЖЕНИИ
INVESTIGATION OF VARIOUS MODELS OF ROAD STRUCTURES UNDER NON-STATIONARY LOADING
Keywords: дорожня конструкція; моделювання; пластина; основа; коливання; переміщення; деформація; дорожная конструкция; моделирование; основание; колебания; перемещения; деформация; road construction; modeling; plate; base; vibration; displacement; deformation; 539.3