Дослідження процесів взаємодії колеса автомобіля з роликами стенда та дорогою - Горбенко, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – процес взаємодії автомобіля зі стендом з біговими барабанами та дорогою. Мета проекту – удосконалення методів діагностування технічного стану гальмівної системи автомобілів за рахунок розробки математичної моделі для розрахунку коефіцієнта зчеплення шини з дорогою і роликами стенда. Методи дослідження – у роботі використані теоретичні методи математичного моделювання, математичної статистики, регресійного аналізу, рішення і аналізу диференціальних рівнянь. У роботі виконано огляд стендів для діагностування гальмівних систем автомобілів та дослідження взаємодії колеса легкового автомобіля з дорогою і стендом при гальмівних випробуваннях за допомогою тензометричної балки та установки для визначення напружень в зоні контакту колеса з опорною поверхнею бігового барабана. Розроблена математична модель для розрахунку коефіцієнта зчеплення шини з дорогою і роликами стенда. Виконаний аналіз впливу датчика тензометричної балки на результати вимірювання реакцій у плямі контакту шини з дорогою і роликами стенда.
Keywords: ДІАГНОСТИКА; ГАЛЬМІВНІ СИСТЕМИ; БЕЗПЕКА РУХУ; КОЕФІЦІЄНТ ЗЧЕПЛЕННЯ; ШИНА; СТЕНД З БІГОВИМИ БАРАБАНАМИ; ДОРОГА.