Новітні технології зернограничного конструювання матеріалів для підвищення корозійної стійкості труб з високолегованих сталей - Дергач, Т. О.; Глушкова, Д. Б.; Балєв, А. Є.; Dergach, Tetyana Oleksandrivna; Hlushkova, Diana Borysivna; Balev, Andrey Evgenovich (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення корозійної стійкості труб з високолегованих аустенітних і феритно-аустенітних сталей унаслідок удосконалення їх структури в процесі деформаційних і термічних оброблень за принципом зернограничного конструювання матеріалів. Результати. Розроблено новітні технології виготовлення труб підвищеної корозійної стійкості. Оригінальність. Доведена провідна роль спеціальних границь зерен РСВ у підвищенні стійкості сталей проти локальних видів корозії. Практична цінність. Результати роботи впроваджено у виробництво.
New Technologies of Grain Boundary Engineering of Materials for Improving the Corrosion Resistance of High Alloy Stainless Steel Pipes
Keywords: аустенітні та феритно-аустенітні корозійностійкі сталі; труби; зернограни- чне конструювання; деформація; термічне оброблення; мікроструктура; спеціальні границі зерен РСВ; корозійна стійкість; austenitic and ferrite-austenitic corrosionresistant steels; pipes; grain-boundary engineering; deformation; thermal processing; microstructure; special grain boundaries of CSL; corrosion resistance; 621.774:620.1:669; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.107.0.31