Тенденції міжнародного ринку капіталів в сучасних умовах розвитку світової економіки - Ткаленко, С. І.; Tkalenko, Svitlana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті приділяється увага одній з рушійних сил розвитку світового економічного процесу в сучасних умовах – міжнародному капіталу. Сьогодні міжнародний ринок капіталів і рух капіталів не знає кордонів і меж. У статті висвітлені сучасні особливості руху прямих іноземних інвестицій, як основи міжнародного ринку капіталу, та його вплив на економіки країн світу. Останнім часом використання переваг функціонування та розвитку міжнародного ринку капіталів є предметом дослідження провідних учених-економістів. Глобалізація та формування інформаційної економіки впливають на рух і обсяги капіталу на міжнародному ринку. У дослідженні зазначається те, що транснаціоналізація економіки, роль міжнародних інституцій та перехід до економіки, заснованої на знаннях характеризують і визначають тенденції подальшого розвитку міжнародного ринку капіталів в сучасних умовах. В статті проведений статистичний аналіз руху капіталів на світовому ринку, притоки і відтоки іноземних інвестицій. Зокрема виявлені високі темпи розвитку руху капіталів за останні сорок п’ять років, що обумовлено розвитком науково-технічної революції, розвитком Європейського Союзу, лібералізацією зовнішньоекономічних зв’язків і як наслідок діяльністю транснаціонального капіталу, розвитком міжнародних фінансових ринків. На підставі проведеного статистичного аналізу визначені тенденції міжнародного ринку капіталів, перш за все домінування високо розвинутих країн як країн донорів і отримувачів; виявлені реальні проблеми та наслідки руху прямих іноземних інвестицій для економік країн світу, а саме, співпраця з провідними корпораціями світу, та формування інвестиційної політики і середовища приймаючих країн. Практична значущість статті полягає у можливості використання авторських пропозицій в процесі подальшого економічного розвитку України.
Trends in the international market of capital in the modern conditions of the world economy development
Keywords: міжнародний ринок капіталів; прямі іноземні інвестиції; інвестиційна активність; іноземний капітал; international capital markets; foreign direct investment; investment activity; foreign capital; 339.9