Підвищення корозійної стійкості виробів з високоміцного чавуну - Мозговой, Данило Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Корозією називають руйнування металів внаслідок хімічної або фізичної взаємодії їх з корозійним середовищем. Морській корозії піддаються надводні та підводні споруди та обладнання морських портів, суда, численні свайні основи, деталі запорних і регулюючих пристроїв для обладнання газо- та нафтових свердовин, трубопроводи. Об'єктом дослідження є процес дослідження впливу легування та якості поверхневого шару, що визначається шорсткістю і структурою, виробів з високоміцного чавуну, які працюють в середовищі морської води, на показники корозійної стійкості. Метою роботи є підвищення корозійної стійкості у морській воді виробів з високоміцного чавуну за рахунок легування та регулювання якості поверхневого шару. Методи дослідження – оптична та електронна мікроскопія, вимірювання твердості та шорсткості поверхні, випробування на корозійну стійкість. Морська корозія є різновидом електрохімічної корозії, в процесі якої поверхня розбивається на мікроскопічні гальванічні елементи. Поділення металу на анодні і катодні ділянки обумовлене електрохімічною неоднорідністю поверхні, яка визначається якістю поверхневого шару чавуну, мікроструктурою, шорсткістю. Найменші значення показників корозії отримані для легованого міддю і нікелем чавуну після нормалізації з мінімальною шорсткістю, що можна пояснити наявністю пасивуючої плівки і формуванням однорідної структури металевої матриці.
Keywords: електрохімічна корозія; показники корозійного впливу; високоміцний чавун з кулястим графітом; термічна обробка; корозійна стійкість; легування