Моделювання часу очікування пасажирами громадського транспорту в місті Черкаси - Черкашин, Денис Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Одним із ключових чинників, що впливають на рівень задоволеності пасажирів і якість транспортного обслуговування, є час очікування транспорту на зупинках. Саме цей показник безпосередньо формує сприйняття надійності громадського транспорту, впливає на вибір виду пересування та визначає загальні витрати часу пасажирів на поїздки. У зв’язку з цим виникає необхідність у глибокому дослідженні механізмів формування часу очікування та розробці ефективних підходів до його зменшення шляхом оптимізації маршрутної мережі та графіків руху транспорту. В першому розділі кваліфікаційної роботи проведено аналіз існуючих методів зменшення витрат часу пасажирів на пересування та розглянуто підходи до розрахунку часу очікування пасажирами транспорту на зупиночних пунктах міста. В другому розділі кваліфікаційної роботи теоретичні дослідження маршрутної мережі громадського транспорту міста Черкаси, а саме проведено оцінку поточного стану перевезення пасажирів автобусними та тролейбусними маршрутами, розглянуто методику формування моделі маршрутної мережі на основі використання програмного комплексу VISUM. Третій розділ присвячений моделюванню маршрутної мережі міського пасажирського транспорту міста Черкаси. Змодельована вулично-дорожня мережа, зупиночні пункти міського пасажирського транспорту, тролейбусна та автобусна маршрутні мережі міста Черкаси. В четвертому розділі надана оцінка середнього часу очікування пасажирами маршрутного транспорту в місті Черкаси. Практичне значення отриманих результатів полягає у створенні інформаційної бази для подальшого вдосконалення транспортної системи міста та розроблення рекомендацій щодо підвищення ефективності роботи міського пасажирського транспорту.
Keywords: вулично-дорожня мережа; маршрут; маршрутна мережа; міський пасажирський транспорт; час очікування пасажирів