Дослідження грунтових укосів з горизонтальним армуванням - Золотарьов, Євгеній Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У роботі виконано загальний огляд можливості застосування горизонтального армування ґрунтів укосів. Представлено передумови та загальні схеми для розрахунку горизонтально армованого ґрунту. Також представлено практичний метод розрахунку армоґрунтових масивів: застосування методики на практиці при проєктуванні вертикального борту котловану та випереджального тимчасового кріплення в тунелі. Виконано експериментальні дослідження за представленою методикою розрахунку. Виконано аналіз впливу основних параметрів армування і міцності ґрунту на стійкість армоґрунтового масиву, що дає змогу обґрунтувати та представити практичні рекомендації з розрахунку ґрунтових масивів, армованих горизонтальними або малонахиленими армоелементами, для двох основних практичних схем: стійкість бортів котлованів і стійкість ґрунту попереду забою при проходці тунельних виробок.
Keywords: грунт; ґрунтовий масив армування; армоелемент; котлован; укос; метод скінченних елементів