Модернізація ходового обладнання мостового крану загального призначення в/п 10 т. - Чижик, Євгеній Едуардович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – ходове обладнання мостового крана загального призначення вантажопідіймальністю 10 т.. Мета роботи – підвищення ефективності та надійності експлуатації мостового крана шляхом модернізації його ходового обладнання та зменшення зношування елементів механізму пересування. Метод дослідження – аналітичний, розрахунковий, порівняльний, методи інженерного аналізу. У кваліфікаційній роботі виконано аналіз конструкції та умов експлуатації мостових кранів загального призначення. Розглянуто основні елементи ходового обладнання, зокрема ходові колеса, підкранові рейки та механізми пересування, а також проаналізовано причини їх інтенсивного зношування в процесі роботи. Особливу увагу приділено дослідженню дії поперечних сил, нерівномірності навантаження на ходові колеса та впливу геометричних відхилень підкранових шляхів на роботу крана. На основі аналізу існуючих конструктивних рішень обґрунтовано необхідність модернізації ходового обладнання з метою підвищення плавності руху та зниження динамічних навантажень. У роботі виконано розрахунок основних параметрів модернізованого ходового обладнання, здійснено вибір конструктивних рішень для зменшення зносу коліс і рейок. Проведено оцінку ефективності запропонованих технічних рішень та їх відповідності вимогам безпечної експлуатації вантажопідіймальних машин.
Keywords: мостовий кран; ходове обладнання; вантажопідйомність 10 т; механізм пересування; ходові колеса; модернізація; надійність; безпека