Удосконалення технологічного процесу перевезення будівельних вантажів автомобілями ТОВ «Аякс Транс» у Дніпропетровській області - Мірошина, Карина Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес перевезення будівельних навалочних вантажів автомобілями ТОВ «Аякс Транс». Мета роботи – удосконалення технологічного процесу перевезення будівельних вантажів автомобілями ТОВ «Аякс Транс» у Дніпропетровській області за рахунок впровадження ефективних технологічних рішень. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що попит на автоперевезення будівельних вантажів в межах Дніпропетровської області незважаючи на кризові явища з кожним роком не суттєво, але збільшується. Встановлено, що при страховому запасі вантажу на склад керамзиту с. Шевченково 50,37 т робота транспортно складського комплексу буде безперебійною, а витрати на зберігання готової продукції на складі – мінімальними. Спроектовано 14 раціональних колових маршрутів з коефіцієнтом використання пробігу понад 0,53. При новій схемі маршрутизації отримано зменшення пробігу. Для раціоналізації структури парку автомобілів підприємства проведено розрахунок собівартості доставки 1 тонни вантажу. Розрахунки показали, що найбільш ефективним для роботи на розроблених маршрутах є автомобіль MAN TGL 12.220. При роботі по складеному графіку роботи водіїв на маршрутах 1, 2 та 8 тривалість часу роботи водіїв відповідає нормативному, тому можна зробити висновок, що для роботи на маршруті достатньо 3 водіїв. При впровадженні запропонованих заходів можна отримати зaгaльну сyму економiї у розмірі 2908262 грн за рік. Сфера застосування: вантажні підприємства автомобільного транспорту. Керівництво ТОВ «Аякс Транс»прийняло до розгляду питання щодо впровадження результатів дослідження в II кварталі 2024 р.
Keywords: автомобіль; витрати; графік роботи; маршрут; продуктивність; сегментування; собівартість; ефект