Ліквідація надзвичайних ситуацій різних типів з використанням синтезу узагальненої моделі знань - Клят, Дар'я Михайлівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі розглянуто особливості класифікації та ліквідації надзвичайних ситуацій соціального характеру (збройних конфліктів, терористичних актів, воєнних дій) із застосуванням сучасних інформаційних технологій. Наведено загальні підходи до систематизації подібних ситуацій, проаналізовано існуючі інформаційні системи та системи підтримки прийняття рішень у сфері цивільного захисту. Запропоновано приклад узагальненої моделі знань для реагування на соціально-політичні надзвичайні події, описано її компоненти та показано, як такий підхід може оптимізувати дії керівництва і рятувальних служб.
Keywords: надзвичайна ситуація; соціальні конфлікти; тероризм; інформаційні технології; система підтримки прийняття рішень; модель знань