Вивчення функціональних властивостей багатошарових покриттів - Флокос, Борис Едуардович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: дослідження багатошарових Ti-Al-N покриттів на основі шарів, що чергуються за будовою, фазовим і елементним складом Ti1-хAlхN, AlN і TiN з градієнтом трибологічних, фізико-механічних та корозійних властивостей. Об'єкт одержання і дослідження: покриття Ti-Al-N. Встановлено технологічні параметри плазмохімічного процесу для формування нанокристалічних Ti-Al-N покриттів зі стехіометричним складом. Покриття характеризуються малим розміром кристалітів, високою концентрацією термічно стабільної фази TI3AL2N2, мінімальними внутрішніми напруженнями та щільною, бездефектною структурою поверхні з дуже низькою шорсткістю. З’ясовано, що корозійна стійкість полікристалічних шарів TI1-xAlxN, отриманих магнетронним розпорошенням, залежить від їхнього фазового складу, вмісту алюмінію, дефектності поверхні та розміру кристалітів. Багатошарові покриття на основі Ti-Al-N доцільно використовувати для зміцнення різального інструменту та фрикційних пар, які працюють за умов складних навантажень.
Keywords: магнетронне розпорошення; Ti-Al-N; наноструктурні покриття; твердість; корозійна стійкість