Дослідження системи автоматизованого управління пневмоелектронним зчепленням вантажних автомобілів - Александров, Владислав Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета роботи: підвищення безпеки дорожнього руху за участю вантажних транспортних засобів шляхом зменшення навантаження на водіїв та підвищення живучості вантажних автомобілів за рахунок автоматизації системи управління трансмісією. Об'єкт роботи: процеси, що відбуваються у системі автоматизованого управління пневмоелектронним зчеплення вантажних автомобілів та автобусів. Предмет роботи: система автоматизованого управління пневмоелектронним зчепленням. Актуальність роботи присвячена питанням підвищення безпеки експлуатації вантажних транспортних засобів та автобусів, оскільки, при тривалому перебуванні за кермом, особливо при міському режимі руху, частий вплив на органи управління трансмісією призводить до швидкої втоми водія, це причиняє появу помилок і відволікає від спостереження за ситуацією на дорозі. Що, в свою чергу, призводить до виникнення ДТП та інших аварійних ситуацій на дорогах. Розробка системи автоматизованого управління пневмоелектричним зчепленням має знизити навантаження на водія, а отже підвищити безпеку експлуатації вантажних автомобілів та автобусів. В роботі проаналізовано існуючі систем управління зчепленням, їх конструкції та особливості функціонування. Розглянуто закони управління зчепленням, сформульовано вимоги до системи, що розробляється. Запропонована функціональна схема системи автоматизованого управління зчепленням, проведено і обґрунтовано вибір її елементів та алгоритм функціонування системи. Проведено моделювання процесів, що відбуваються в системі управління зчепленням. Виконано стендові випробовування.
Keywords: пневмоелектронне зчеплення; ПІД-регулятор; автоматизована система управління; мікроконтролер