Методика оцінки стратегічної конкурентоспроможності підприємства - Артеменко, Л. П.; Толмачова, Г. В.; Artemenko, Lina; Tolmachova, Halyna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Стратегічна конкурентоспроможність підприємства в сьогоднішніх умовах виступає однією з визначальних характеристик ефективності його господарської діяльності і, водночас, можливостей подальшого розвитку. Стратегічна конкурентоспроможність підприємства є однією з найважливіших категорій ринкової економіки і характеризує можливість та ефективність адаптації підприємства до умов конкурентного середовища. Залежно від умов функціонування підприємства використовуються різні конкурентні стратегії. Для того щоб обрати найкращу стратегію для підприємства, менеджери стикаються з складністю її оцінки. Проведене дослідження дозволило виявити існування цілого ряду підходів та методів оцінки стратегічної конкурентоспроможності підприємства. У даній статті розкривається методика оцінки управління стратегічною конкурентоспроможністю підприємства. В результаті детального вивчення різноманітних підходів сформовано систему оцінки стратегічної конкурентоспроможності підприємства, визначено переваги та недоліки різноманітних методів та доведено необхідність застосування комплексу методів для більш повної оцінки конкурентоспроможності того чи іншого підприємства з урахуванням особливостей його господарської діяльності.
Method of strategic competitiveness assessment
Keywords: методика оцінки; стратегічна конкурентоспроможність; складові потенціалу стратегічної конкурентоспроможності; methods of assessment; strategic competitiveness; potential strategic component of competitiveness; 658.23:332