Оцінка впливу різних факторів на ефективність проїзду ділянки просп. Олександрівський м. Харків - Трапезніков, Микита Павлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на ділянці вулично-дорожньої мережі міста. Мета роботи – підвищення ефективності проїзду ділянки вулично-дорожньої мережі шляхом впорядкування паркування транспортних засобів на проїзній частині. Методи дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Аналіз джерел інформації показав, що пропускна спроможність дороги критично залежить від зупинок, пішохідних переходів і хаотичного паркування автомобілів. Проблема нестачі паркомісць залишається невирішеною, і необхідно забезпечити раціональне паркування без зниження пропускної спроможності. На ділянці просп. Олександрівський у м. Харків коефіцієнт завантаженості перевищує 0,8 через хаотичне паркування, що призводить до щільного руху з рівнем обслуговування D. Залежно від кута паркування, ділянка вміщує від 75 до 181 авто. У програмі PTV VISSIM промодельовано 7 варіантів організації паркування. Найефективнішими виявилися паркування під кутом 0° (зменшує затримку руху в 3,6 рази) та повна його заборона (скорочує затримку в 5,6 рази). Запропоновано організувати тимчасову позавуличну стоянку на 75 авт.-місць в 100 м від досліджуваної ділянки, що дозволяє повністю задовільнити потреби центрів транспортного тяжіння в місцях паркування.
Keywords: пропускна спроможність автомобільної дороги; паркування транспортних засобів; організація дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; моделювання дорожнього руху