Автомобільний двигун потужністю 45 кВт на базі двигуна 4Ч 7,5 /7,35 - Пігарєв, Денис Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єктом дослідження є конвертація базового двигуна МеМЗ-307 у газовий двигун 4Ч 7,5/7,35, з іскровим запалюванням, який встановлюється на легковий автомобіль Деу Ланос. Мета роботи полягає в підвищенні надійності і поліпшенні екологічних показників робочого процесу газового двигуна 4Ч 7,5 /7,35 легкового автомобіля шляхом конвертування його для роботи на стиснутому природному газі. В роботі розроблено модернізація автомобільного двигуна МеМЗ-307 для легкового автомобіля Sens у газовий двигун 4Ч 7,5/7,35 з фазовим розподільним впорскуванням палива. Проведено вибір основних конструктивних і режимних параметрів двигуна. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок на міцність поршня, шатуна, колінчастого валу. Виконана конструкторська документація: повздовжнього розрізу ДВЗ; складальне креслення шатунно-поршневої групи; робоче креслення поршню. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування двигуна, а також зроблено аналіз робочих умов при його проектуванні з точки зору охорони праці.
Keywords: робочий процес; електронне розподільне впорскування; газовий двигун; момент запалювання; дозатор газу; електромагнітний дозатор; розрахунок теплового процесу; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність поршня; розрахунок колінчастого валу; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища