Управління персоналом торговельного підприємства. Частина 3 - Ричик, Владислав Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – система професійного розвитку персоналу торговельного підприємства. Мета роботи – дослідження теоретичних і методичних основ професійного розвитку персоналу торговельних підприємств, а також розробка рекомендацій щодо забезпечення ефективного професійного розвитку працівників. Методи дослідження - структурно-лінгвістичний, етимологічний аналіз, метод порівнянь, комплексна оцінка, системний підхід, процесний підхід, IDEF0, експертне опитування, математично-економічні методи. В кваліфікаційній роботі обґрунтовано об’єкт при управлінні професійним розвитком персоналу підприємства шляхом установлення його складу і змісту на основі процесного підходу. Удосконалено система управління професійним розвитком персоналу на основі поєднання системного і процесного підходів. Удосконалено систему атестації персоналу підприємства, розроблена атестаційний лист та визначено основні його критерії. Розроблено мотиваційний механізм стимулювання персоналу підприємства, при цьому, що визначаються впливом чинників розвитку мотивації персоналу. Запропоновані планові заходи впровадження інформаційних систем у забезпечення розвитку персоналу торговельного підприємства, що сприяють автоматизації процесів, покращують контроль та комунікацію, підвищують продуктивність і допомагають приймати обґрунтовані рішення. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що основні теоретичні положення кваліфікаційної роботи можуть бути ефективно використані для удосконалення системи професійного розвитку персоналу торговельних підприємств.
Keywords: персонал; розвиток песроналу; система управління; мотиваційний механізм; оцінка персоналу; атетстація