Удосконалення дорожнього руху транспорту у центральних частинах великих та значних міст - Лєонов, Андрій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження — процес руху транспортних потоків у заторонебезпечних місцях вулично-дорожніх мереж великих та значних міст. Мета роботи — зменшити транспортні затори в великих та значних містах. Обстеження вулично-дорожньої мережі великого міста на прикладі м. Харків показали, що місто має радіально-кільцеву планувальну структуру, де значну долю транспортних потоків, зокрема у центрі міста становлять транзитні потоки від одного до іншого периферійних районів. Поліпшити ситуацію можна, прибравши ці потоки. Для цього запропоновано створити комплекс транспортних кілець навколо центру міста та обґрунтовано способи визначення місць розташування та пропускної здатності кільцевих ділянок. В рамках дипломної роботи розроблено методику визначення параметрів системи кільцевих транспортних зв’язків для виведення транзитних транспортних потоків з перевантаженого центру міста, що є актуальним для великих міст з радіальною планувальною схемою.
Keywords: транспортні потоки в містах; транзитні транспортні потоки; радіальна планувальна структура міста; матриця транспортних кореспонденцій; організація дорожнього руху