Проектування мостового крана вантажопідйомністю 32 тонни. Частина I. Металоконструкція та приводи - Потапова, Софія Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дипломну роботу поділено на 4 розділи. У кваліфікаційній роботі спроектовано мостовий кран вантажопідйомністю 32 тонни, що встановлюється в закритому приміщенні та керується з підлоги. Проведено розрахунок основних елементів металоконструкції (мосту, візка, підкранових балок) за чинними нормативами. Розраховано приводи: обрано електродвигуни, редуктори та гальма для основних механізмів. У розділі з економіки проведено аналіз капітальних витрат на виготовлення крана та розраховано його собівартість. У розділі з охорони праці проаналізовано основні виробничі ризики, розраховано параметри освітлення, вентиляції, а також запропоновано заходи безпеки при експлуатації крана в умовах цеху.
Keywords: мостовий кран; металоконструкція; коробчата балка; редуктор; двигун; гальмо; вантажопідйомність; кранова візок; охорона праці; економічне обґрунтування