Модернізація механізму пересувкання мостового крану вантажопідйомністю 16 т - Мальований, Ілля Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглядається процес модернізації мостового крана вантажопідйомністю 16 т. Проаналізовано конструктивні особливості мостових кранів і методи їх експлуатації. Нами була проведена модернізація механізму пересування, а саме вибраний оптимальний тип кінцевого упора фрикційно-гравітаційного гальмування . Тупиковий упор при цьому має значно менші габарити, відкіт же становить усього 0,5 м. Таке скорочення габаритів упору й відкоту крана стало можливим через застосування фрикційного методу гальмування, при якому частина кінетичної енергії затрачається на тертя в опорі й на подолання опору при наїзді на профільований упор. Зменшенню габаритів сприяє також розрив контакту приводних коліс із рейкою, тому що підйом крана виробляється з боку приводних коліс. При цьому кран опирається на профільований упор додатковими опорами. В розділі з економіки було проведено розрахунки капітальних і експлуатаційних витрат, а також економічного ефекту від проведеної модернізації. Він складає 55743грн на рік.
Keywords: мостовий; кран; колесо; тупіковий; упор; редуктор