Модернізація розкочувальноґо обладнання для формування комунікаційних порожнин у ґрунті - Кучебєєв, Данило Русланович (My University, 2025)
Дана установка може застосовуватись при прокладанні електричних кабелів та кабелів зв'язку, газо- і водопроводів, каналізації, ущільненні слабких водо насичених ґрунтів, формуванні профільних свердловин та у інших випадках із високими вимогами до стійкості ґрунтів. Установка є стаціонарною, має малі габарити, незначну вагу та передбачає можливість її складання з основних вузлів у місці безпосередньої роботи. Відмінністю розробки є компактність та портативність установки та можливість використання гнучкого елементу різного розміру. Проведено порівняльний розрахунок техніко-економічних показників технологій ремонту комунікацій траншейним методом та методом протягування. Вартість прокладки або заміни комунікацій безтраншейним способом без обліку побічних витрат на 68% нижча в порівнянні із прокладкою траншейним способом.
Keywords: бурова установка; свердловина; розкотчування; анкерне кріплення; шнек; робочий орган; ґідравличний привід