Вплив властивостей ґрунту на ущільнення земляного полотна за умов від’ємних температур повітря - Фоменко, О. О.; Сєдов, А. В.; Фоменко, Е. А.; Седов, А. В.; Fomenko, O.; Siedov, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Здійснено аналіз теплообмінних процесів у ґрунтових шарах, які впливають на ущільнення земляного полотна в умовах від’ємних температур. У випадку зниження температури ґрунту зростає структурний опір ґрунтової системи діям ущільнення. За час проведення земляних робіт за умов зниження температури повітря виникають ускладнення щодо ущільнення ґрунту, що містить мерзлі грудки. Досягнення необхідної щільності ґрунтів у таких випадках залежить від температури навколишнього середовища, величини і виду навантажень ущільнення.
Влияние свойств грунта на уплотнение земляного полотна при отрицательных температурах воздуха
The effect of soil properties on the compaction of the subgrade at negative air temperatures
Keywords: від’ємна температура повітря; земляне полотно; теплообмінні процеси в ґрунтових шарах; вологість; ущільнення; отрицательная температура воздуха; земляное полотно; теплообменные процессы в грунтовых слоях; влажность; уплотнение; negative air temperature; subgrade; heat exchange processes in the soil layers; humidity; compaction; 625.7/8; 10.30977/BUL.2219-5548.2019.86.2.162