Топографо-картографічне та геодезичне забезпечення управління землями сільськогосподарського призначення на території Шосткинського району Сумської області - Бондаренко, Антон Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Важливу роль для збереження землі як основного національного багатства України відіграє механізм використання та управління земельними ресурсами, котрий діє за принципом від загального до часткового і навпаки. Даний механізм повинен враховувати не лише розвиток земельних відносин держави в умовах ринку, а й неоднорідність території України та особливості економіки національного господарства кожного її регіону. Слід розробити механізм удосконалення управління земельними ресурсами, який би задав напрямок переходу ведення сільського господарства від екстенсивного (за рахунок збільшення площ земель) до інтенсивного способу, що характеризується застосуванням на виробництві сучасних наукових технологій та впроваджень досягнень науково-технічного прогресу з метою перенесення отриманих показників на місцевий, регіональний та національний рівні для створення єдиного механізму управління, який включає підвищення економічної ефективності використання земель та підтримки екологічної стабільності території. Об'єктом дослідження роботи є процес удосконалення засад економіко-екологічного використання земель як комплексного метода управління земельними ресурсами сільськогосподарських підприємств на території Шосткінського району Сумської області.
Keywords: управління земельними ресурсами; землі сільськогосподарського призначення; сільськогосподарські підприємства