Технологічні особливості і сучасні методи реконструкції окремих підземних мереж Харкова - Клименко, Віталій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі розглядається стан існуючих підземних мереж водовідведення та каналізації міста Харкова. Проведено аналіз деяких аварійних ситуацій за час існування каналізації як окремої системи підземних мереж Харкова. Розглянута організаційно-технологічна послідовність виконання робіт з реконструкції старих мереж, показані особливості цих робіт для умов сучасного Харкова; описані перспективні технології з виявленням потрібних ресурсів. Наведені можливості сучасних методів розрахунку міцності елементів на прикладі скінчено-елементної моделі підземної труби та аналізу її напружено-деформованого стану. Описані методи виконання робіт, виконані рисунки та ілюстрації основних схем виконання робіт. Розглядаються заходи з безпеки робіт та контролю якості. Виконано розділ щодо втілення перспективних технологій за сучасними світовими тенденціями та законодавчими актами України для м. Харків.
Keywords: реконструкція; труба; колектор; колодязь; відкритий та закритий способи; несуча здатність; навантаження; будівництво