Розширення функціональних можливостей метода Мартенса шляхом вимірювання проекційної твердості пірамідою Берковича в нано- та мікродіапазонах - Чорноіван, Артем Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
За методами відновленого відбитку використовують прилади Брінелля, Віккерса, Роквелла. Однак ці методи вимірювання твердості погано або зовсім не працюють в нано- та мікродіапазонах. Тому існує міжнародний стандарт ISO 14577, згідно якого виконують регламентоване дослідження механічних властивостей металів за методом невідновленого відбитку. Подальшому розвитку цього міжнародного стандарту і присвячена ця робота. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є розширення функціональних можливостей метода Мартенса за рахунок вимірювання проекційної твердості пірамідою Берковича в нано- та мікродіапазонах. Предмет дослідження: методи і засоби вимірювання твердості пірамідою Берковича в нано- та мікродіапазонах. Методи дослідження: методи визначення твердості за Брінеллем, Роквеллом, Віккерсом, Мартенсом. За результатами досліджень подальшого розвитку отримав метод вимірювання проекційної твердості пірамідою Берковича в нано- та мікродіапазонах, що дозволяє підвищити достовірність оцінки якості металевої продукції сучасного виробництва.
Keywords: проекційна твердість; віккерс; індентор; навантаження; брінелль; роквелл; мартенс