Аналіз сучасних геодезичних приладів та технологій 3D-сканування для цифрового збереження пам'яток архітектури в період війни - Селіхова, Яна Вікторівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – пам’ятки архітектури та об’єкти культурної спадщини, що зазнають впливу воєнних дій і потребують геодезичної фіксації, моніторингу технічного стану та збереження. Предмет дослідження - методи та засоби геодезичного забезпечення процесів фіксації, документування, моніторингу та оцінки геометричного стану пам’яток архітектури в умовах воєнних дій із застосуванням сучасних геодезичних приладів, наземного лазерного сканування та фотограмметрії. Мета роботи – розроблення та обґрунтування ефективної системи геодезичного забезпечення збереження і фіксації пам’яток архітектури в умовах воєнних дій на основі комплексного використання геодезичних вимірювань, технологій наземного лазерного сканування та фотограмметричних методів для створення достовірної цифрової просторової документації об’єктів культурної спадщини. Методи дослідження – У процесі виконання магістерської роботи використано комплекс взаємопов’язаних теоретичних, емпіричних та інструментальних методів дослідження, що забезпечують досягнення поставленої мети та вирішення визначених завдань. Теоретичні методи: аналіз і узагальнення наукових публікацій, нормативно-правових документів у сфері охорони культурної спадщини та геодезії; системний аналіз сучасних підходів до геодезичного забезпечення збереження пам’яток архітектури в умовах воєнних дій; порівняльний аналіз традиційних і сучасних геодезичних методів фіксації та моніторингу об’єктів. Таким чином, в умовах воєнних дій збереження пам’яток архітектури набуває особливої актуальності та потребує застосування сучасних науково обґрунтованих підходів.
Keywords: аналіз сучасних геодезичних приладів та технологій 3d-сканування для цифрового збереження пам’яток архітектури в період війни