Дослідження стратегій безпечної утилізації та вторинного застосування акумуляторних систем електричних транспортних засобів - Тузі, Акрам (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – розробити науково обґрунтовану інтегровану стратегію безпечної утилізації, переробки та вторинного застосування тягових акумуляторних систем електричних транспортних засобів з урахуванням технологічних, економічних та екологічних вимог сучасних нормативно-правових стандартів. Об'єкт дослідження – процеси поводження з тяговими акумуляторними системами електричних транспортних засобів після завершення їхнього життєвого циклу, зокрема процеси утилізації, переробки та вторинного застосування. У дипломній роботі проаналізовано та класифіковано типи тягових акумуляторних батарей електричних транспортних засобів, розглянуто характерні механізми деградації, що впливають на вибір відповідної стратегії поводження з батареями після їх відмови або вичерпання ресурсу. Досліджено сучасні технології утилізації та переробки акумуляторів, розглянуто перспективи вторинного застосування, включно з використанням демонтованих акумуляторних модулів у стаціонарних системах накопичення енергії, резервному живленні, мікромережах та в системах відновлювальних джерел живлення. Наведено критерії оцінювання технічної придатності модулів до повторного використання, проаналізовано міжнародні стандарти та регуляторні вимоги ЄС, США та Китаю щодо безпечного поводження з відпрацьованими акумуляторними батареями. У результаті дослідження сформовано інтегровану стратегію поводження з відпрацьованими тяговими акумуляторними системами. Проведено техніко-економічне обґрунтування її доцільності порівняно з альтернативними сценаріями, визначено основні фактори впливу на економічну ефективність, екологічні вигоди та технологічну реалізованість.
Keywords: акумуляторна батарея; електричний транспортний засіб; утилізація; вторинне застосування; літій‑іонні батареї; стан технічної придатності; міжнародні стандарти; технології перероблення