Дослідження навантаженості автогрейдера ДЗК-251 із використанням MATLAB-моделей - Міклашевич, Кирило Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є автогрейдер ДЗК-251 та його робоче обладнання під час експлуатації. Мета роботи – дослідження навантаженості основних елементів автогрейдера ДЗК-251 із використанням MATLAB-моделей та розробка авторської вимірювальної системи для проведення експериментальних досліджень. Методи дослідження – аналітично-графічний, експериментальний і комп’ютерне моделювання у середовищі MATLAB. Відмінністю дослідження є поєднання аналітичних методів розрахунку, експериментальних вимірювань із застосуванням тензодатчиків та комп’ютерного моделювання процесів навантаження автогрейдера в MATLAB, що забезпечило високу точність визначення напружено-деформованого стану елементів машини. У роботі розроблено методику планування та проведення експерименту з визначення навантаженості автогрейдера, побудовано MATLAB-моделі, які відображають роботу силових елементів машини при різних режимах експлуатації, виконано динамічний розрахунок вимірювальної системи, визначено передаточні функції тензорезисторних датчиків сили та досліджено вплив параметрів пружних елементів на точність вимірювань. Робота виконана у повному обсязі відповідно до завдання, має практичну значущість і може бути використана у подальших дослідженнях кафедри будівельних і дорожніх машин.
Keywords: автогрейдер; тензодатчик; вимірювальна система; matlab; навантаження; трансмісія