Теоретико-методичні підходи до моніторингу зовнішньоекономічної безпеки регіону - Пушкар, Т. А.; Склярук, Н. І. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У статті розглянуті основні принципи побудови системи моніторингу зовнішньоекономічної безпеки. Проаналізовано місце і роль зовнішньоекономічної безпеки у період створення глобального економічного середовища. Наведено найбільш поширені визначення зовнішньоекономічної безпеки регіону. Зовнішньоекономічну безпеку регіону визначено як сукупність факторів соціально-економічного розвитку регіону, яка дозволяє йому максимально повно реалізовувати свої економічні інтереси у зовнішньоекономічній сфері на основі ефективного використання міжнародного поділу праці і спеціалізації територій. Обґрунтовано, що моніторинг зовнішньоекономічної безпеки повинен містити наступні складові: моніторинг загроз зовнішньоекономічної безпеки; моніторинг рівня зовнішньоекономічної безпеки; моніторинг ефективності заходів із підвищення рівня зовнішньоекономічної безпеки. Запропоновані напрями, враховані у концептуальній схемі моніторингу зовнішньоекономічної безпеки, яка представлена у статті. Окреслено основні загрози зовнішньоекономічній безпеці регіону, серед яких найбільш вагомими є зміна кон’юнктури на міжнародних ринках; зростання цін на енергоносії, зниження обсягів експорту енергоносіїв; скорочення імпорту продовольства, зростання цін на імпорт; зростання цін на новітніх технологій і исокотехнологічної продукції; залежність від обсягів іноземних інвестицій; зміни геополітичних і економічних орієнтирів регіонів і держав – партнерів; активізація процесів зовнішньої міграції. Система моніторингу включає регіональні економічні інтереси; принципи забезпечення зовнішньоекономічної безпеки; кожну із складових економічної безпеки, в якій проявляється захист регіональних економічних інтересів; визначені загрози і індикатори, які їх характеризують; визначені порогові значення індикаторів; заходи із зниження загроз реалізації регіональним економічним інтересам. При проведенні моніторингу для визначення рівня економічної безпеки пропонується використовувати систему індикаторів зовнішньоекономічної безпеки регіону, для яких запропоновано порогові значення.
Keywords: регіон; зовнішньоекономічна безпека; економічні інтереси; загрози; інтеграція; 332.12:339.54