Система управління технологічною установкою електро-імпульсного легування деталей обертання транспортних засобів - Лазурко, Ярослав Ігоревич (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: забезпечення умов раціонального протікання процесів електроімпульсного легування деталей обертання транспортних засобів. Об’єкт роботи: процеси електроімпульсної обробки металевих деталей, зокрема процес електроіскрового легування металевих поверхонь (ЕІЛ). Предмет роботи: електронні пристрої управління для забезпечення енергетичних і часових параметрів процесів легування. Актуальність. Безперервне ускладнення конструкцій, підвищення продуктивності, потужності, посилення режимів роботи машин, верстатів, інструментів при одночасному зменшенні їх габаритів, металоємності та собівартості збільшує значення цієї проблеми, яка може вирішуватися в розроблюваних виробах за двома основними напрямками: розробкою нових матеріалів, що мають більш високий рівень фізико-хімічних і експлуатаційних властивостей; утворенням і використанням захисних і зміцнюючих покриттів з розробкою економічних, ресурсозберігаючих технологій їх отримання, що також передбачає розробку спеціалізованого технологічного обладнання з сучасними системами управління цим обладнанням. У багатьох випадках доцільним є другий напрямок. Домінуючою тенденцією сучасного матеріалознавства в даний час є застосування методів високоенергетичного впливу на поверхні, а також ефективне їх поєднання з об'ємним зміцненням. Розроблено схему структурну пристрою, вибрано елементну базу, описано принцип дії і роботу пристрою і його складових частин. Розроблено схему електричну принципову пристрою і перелік елементів до неї. У дипломній роботі розглянуті питання охорони праці і економічної доцільності запропонованих рішень.
Keywords: електроіскрове легування; критерії управління процесом; силові схеми; джерела технологічного струму; промислове устаткування; системи управління; енергетичні і часові параметри процесу обробки