Дослідження впливу несправностей амортизаторів на експлуатаційні характеристики підвіски автомобіля за рахунок комп’ютерного моделювання - Павленко, Кирило Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес функціонування підвіски автомобіля в умовах часткової або повної несправності амортизаторів. Мета роботи – встановити вплив несправностей амортизаторів на експлуатаційні характеристики автомобільної підвіски шляхом комп’ютерного моделювання, з метою покращення надійності та безпеки руху транспортного засобу. Метод дослідження – аналіз технічної літератури, комп’ютерне моделювання роботи підвіски, порівняльний аналіз результатів, інтерпретація отриманих результатів. У даній роботі досліджено вплив несправностей амортизаторів на експлуатаційні характеристики автомобільної підвіски за допомогою комп’ютерного моделювання. Розглянуто основні типи несправностей амортизаторів та їхній вплив на стійкість, керованість і комфорт руху транспортного засобу. За допомогою спеціалізованого програмного забезпечення змодельовано поведінку підвіски у справному стані та за різних умов виходу амортизаторів з ладу. Результати дослідження дозволяють зробити висновки щодо важливості технічного стану амортизаторів для забезпечення безпеки дорожнього руху та ефективної роботи підвіски.
Keywords: автомобіль; підвіска; коливання; діагностування; стенд; твердотільна модель; амортизатор; імітація роботи