КЛАСИФІКАЦІЯ ТИПІВ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Бурмака, М. М.; Бурмака, Н. Н.; Burmaka, M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У літературних джерелах наведені різноманітні класифікаційні ознаки та типи розвитку соціально-економічних систем. Однак залежно від трактування поняття «розвиток» кожним науковцем, вони значно вирізняються, а інколи й суперечать один одному. Відсутність систематизації ознак та типів розвиту призводить до дублювання назв та характеристик, неповноти опису всіх властивостей, що унеможливлює здійснення чіткої класифікації розвитку соціально-економічних систем. У статті запропоновано здійснювати типізацію розвитку відповідно до основних проявів сутності цього поняття, а саме: іманентної властивості, принципу, закону, процесу, явища, результату. За кожним проявом сутності визначено класифікаційні ознаки, встановлено типи розвитку та надано їх характеристику. Здійснено порівняння запропонованої класифікації типів розвитку соціально-економічних систем за існуючими в науковій літературі та надано пояснення існуючих розбіжностей. До нових запропонованих класифікаційних ознак відно-сяться стратегічна спрямованість, радикальність та ефективність змін. Також удоско-налення зазнали деякі класифікаційні групи за існуючими в літературних джерелах озна-ками. Так, за горизонтом (тривалістю) розвитку виділено оперативний розвиток, а за способом здійснення (просторовими змінами) – зовнішній інсорсинговий та зовнішній аут-сорсинговий розвиток. Таким чином, запропонована класифікація розвитку соціально-економічних систем дозволяє конкретизувати характер розвитку, призводить до покращення його моделювання й управління, підвищення якості розробки та реалізації стратегій.
КЛАССИФИКАЦИЯ ТИПОВ РАЗВИТИЯ СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКИХ СИСТЕМ
CLASSIFICATION OF TYPES OF SOCIO-ECONOMIC SYSTEM DEVELOPMENT
Keywords: розвиток; соціально-економічна система; класифікація; ознака; тип; характеристика; развитие; социально-экономическая система; классификация; признак; development; socio-economic system; classification; criterion; type; characteristic; 330.34.014