Вплив хлористих протиожеледних матеріалів на безпеку дорожнього руху в зимовий період - Сєдов, А. В.; Фоменко, О. О.; Седов, А. В.; Фоменко, Е. А.; Siedov, A.; Fomenko, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Зимовий період відрізняється великою кількістю дорожньо-транспортних пригод, причиною виникнення яких є слизьке дорожнє покриття. В Україні для захисту використовують традиційні протиожеледны матеріали. У статті розглядаються можливі післядії застосування хлористих протиожеледних матеріалів, які використовують для зниження зчіпних характеристик покриття у разі утворенні на ньому плівки розчину реагенту після обробляння. Саме цей розчин згладжує природний мікропрофіль покриття, знижуючи цим коефіцієнт зчеплення. Погодні умови також змінюють значення коефіцієнта зчеплення дорожніх покриттів, зволожених реагентами: під час зниження температури повітря значення коефіцієнта будуть зменшуватися через збільшення в’язкості реагентів.
Влияние хлористих противогололедных материалов на безопасность дорожного движения в зимний период
The effect of chloride deicing materials on road safety in winter
Keywords: зимова слизькість; хлористі протиожеледні матеріали; дорожні покриття; коефіцієнт зчеплення; зимняя скользкость; хлористые противогололедные материалы; дорожные покрытия; коэффициент сцепления; winter slippery; chloride anti-icing materials; road surfaces; adhesion coefficient; 625.7/8; 10.30977/BUL.2219-5548.2019.86.2.130