Міжнародна логістика як чинник ефективного управління підприємством в умовах турбулентного ринку - Пономарьова, Н. М. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Сучасний етап розвитку світового господарства формує такі умови господарювання, які спричиняють значне посилення ступеня міжнародної конкуренції та сприяють подальшій трансформації зовнішньоекономічних відносин. У якості новітнього підходу до формування ефективної стратегії подальшого розвитку слід розглядати логістизацію процесів суспільного відтворення. Для нашої держави з її потужним транзитним потенціалом саме логістизація національної економіки може стати рушійною силою процесу підвищення національної конкурентоспроможності країни. Мета статті полягає у дослідженні проблем світової транснаціоналізації та глобалізації, розглядає комплекс науково-практичних проблем, пов’язаних з формуванням та розвитком, насамперед, глобальних логістичних систем. Крім того, у статті буде звернено увагу на комплекс науково-практичних проблем, пов’язаних з формуванням та розвитком, насамперед, глобальних логістичних систем. Для досягнення встановленої мети у роботі було використано такі загальнонаукові та спеціальні методи та прийоми дослідження: теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, системного і комплексного підходу абстрактно-логічний, монографічний і графічний тощо. У статті було розглянуто питання ефективності функціонування логістичної діяльності підприємства автомобільного транспорту. Певну увагу було приділено розгляду міжнародної логістики як чинника ефективного управління підприємством в умовах турбулентного ринку. Крім того, запропоновано розгляд теоретичних аспектів функціонування логістичного механізму автотранспортного підприємства, зокрема запропоновано удосконалену логістичну модель процесу продажу продукту. Застосування запропонованих теоретичних розробок надасть змогу підприємствам автомобільного транспорту удосконалити процес функціонування на міжнародному ринку, за умов його швидкоплинності, та підвищити ефективність збуту власних послуг.
Keywords: логістизація; турбулентний ринок; турбо-середовище; турбо-логістика; логістична концепція швидкого реагування; 339.138