Дослідження перехідних кривих у програмі VGVKurve.exe - Джежела, Лілія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – елементи закруглення автомобільної дороги. Мета дослідження – дослідження перехідних кривих різних типів та виявлення з них тих, що найбільш доцільні з точки зору комфорту та безпеки руху. Метод дослідження – метод математичного моделювання руху автомобілів на стенді VGV_Kurve. При проектуванні автомобільних доріг в якості перехідної кривої при постійній швидкості руху застосовують клотоїду. Але зі зростанням і удосконаленням динамічних можливостей автомобілів необхідно удосконалювати автомобільні дороги як в цілому, так і окремі її елементи. В даній роботі розглянуто і досліджено перехідні криві при постійній і змінній швидкості руху і зроблені висновки щодо їх застосування з точки зору безпеки і комфорту руху на поворотах і з’їздах, а також враховуючи економічність експлуатації автомобіля.
Keywords: перехідна крива; постійна і змінна швидкості руху; безпека і комфорт руху; коефіцієнт поперечної сили; радіус кругової кривої; довжина перехідної кривої