Облік і аудит розрахунків за земельним податком - Разгоняєв, Глеб Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предмет дослідження – сучасна система обліку і аудиту розрахунків за земельним податком. Об'єкт дослідження – процес бухгалтерського обліку розрахунків за земельним податком ПрАТ «СЄВЄРОДОНЕЦЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ АЗОТ». Мета роботи – наукове обґрунтування теоретичних положень і розробка рекомендацій щодо удосконалення організації обліку та аудиту розрахунків за земельним податком на підприємствах. Для розкриття економічної категорії «податки» було використано комплексний, системний та діалектичний методи дослідження. Вирішення поставлених завдань досягнуто із застосуванням загальнонаукових методів: наукової абстракції, індукції та дедукції, аналізу та синтезу, порівняння, вибіркового обстеження та групування, спостереження, узагальнення та графічного зображення даних. Актуальність теми полягає в тому, що система обліку та аудиту розрахунків за земельним податком на підприємстві посідає важливе місце в системі облікової інформації в умовах ринкової економіки. Щорічні зміни податкових ставок на землю, щорічні зміни правил оформлення і реєстрації землі, щорічна зміна коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель та багато інших факторів, що постійно змінюють плату за землю, вимагають досконального контролю. Для ефективної та раціональної організації обліку розрахунків за податком на землю необхідно постійно слідкувати за цими змінами та за актуальністю подання даних в органи оподаткування.
Keywords: облік; розрахунки; аудит; контроль; податки; земля