Дослідження зміни фізико-хімічних властивостей моторної оливи при експлуатації автомобіля Renault Scenic - Гаража, Богдан Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт дослідження – процеси зміни фізико-хімічних властивостей моторної оливи при експлуатації автомобілів. Мета роботи – визначення оптимальних термінів служби моторної оливи шляхом вивчення її фізико-хімічних властивостей, що дозволяє збільшити тривалість служби оливи. Методи дослідження – метод аналізу, експериментальні методи із застосуванням сучасних методик, встановлених у ДСТУ. Обробка отриманих результатів проводилася із використанням методів математичної статистики. В кваліфікаційній роботі виконано аналіз класифікацій моторних олив, бракувальних показників, методів контролю фізико-хімічних властивостей моторних олив та факторів, що впливають на періодичність заміни оливи. Отримані результати зміни в’язкості, температури спалаху та густина моторної оливи SAE 5W-40 при експлуатації автомобіля Renault Scenic.
Keywords: аналіз факторів; якість оливи; бракувальні показники; експеримент; в`язкість; експлуатація; автомобіль