Комплексна оцінка ефективності контролю персоналу підприємства - Ачкасова, Л. М.; Аchkasova, L.; Ачкасова, Л. Н. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Функція контролю дозволяє забезпечувати досягнення поставлених цілей організацією. Це витратна функція, тому питання оцінки ефективності контролю є актуальними. Категорія ефективності є комплексною і багатогранною, цим пояснюється вплив на ефективність контролю багатьох факторів. Незважаючи на активність дискусії щодо ефективності контролю, досі мало уваги приділяється методиці її оцінки. Метою статті є розробка методики оцінки ефективності контролю персоналу підприємства. Для розробки вищеозначеної методики оцінки були використані методи шкалюван-ня для надання кількісної оцінки якісним показникам і переводу показників до порівняльного вигляду; аналізу ієрархій для визначення значущості критеріїв оцінки ефективності конт-ролю персоналу підприємства; методи порівняння і експертного опитування для порівнян-ня значущості різних критеріїв між собою; метод радара для визначення комплексної оці-нки і побудови цільової і фактичної моделі ефективності контролю персоналу підприємства. У статті отримала подальший розвиток методика оцінки ефективності контролю, яка на відміну від існуючих має комплексний характер і враховує специфіку роботи різних груп персоналу автотранспортного підприємства: персоналу апарату управління, водіїв і ремонтних робочих. Отримана методика дозволяє підприємствам підвищити рівень ефективності сво-єї діяльності, прибуток і конкурентоздатність за рахунок оптимізації функції контролю і підвищення її дієвості, виявити найбільш слабкі місця в існуючій системі контролю і роз-робити заходи для їх удосконалення. Отримані результати, що полягають в розробці методики оцінки ефективності контролю персоналу підприємства дозволяють здійснювати подальші дослідження пи-тань оцінки ефективності контролю робіт, що виконуються на підприємстві і визначен-ня тих з них, які негативно впливають на ефективність контролю.
Comprehensive assessment of effective control of enterprise employees
Комплексная оценка эффективности контроля персонала предприятия
Keywords: ефективність контролю; модель ефективності контролю; метод аналізу ієрархій; метод радара; критерії ефективності контролю; control efficiency; control efficiency model; method of hierarchy analysis; radar method; control effectiveness criteria; эффективность контроля; модель эффективности контроля; метод анализа иерархий; метод радара; критерии эффективности контроля; 656.073; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2019.34.0.142