Концепція застосування методики «швидкого» ціноутворення на підприємстві - Прокопенко, Микола Вікторович; Прокопенко, Николай Викторович; Prokopenko, Nikolay (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Мета. Вивчення і розробка шляхів удосконалення методичних підходів до підвищення ефективності ціноутворення на підприємстві за допомогою статистико - математичних методів. Методика дослідження. Використання теорії «швидкого» ціноутворення на базі використання статистико - математичних методів (аналіз варіаційних рядів, кореляційно - регресійний аналіз і інші методи оптимального програмування). Оптимальне програмування є особливим випадком математичного програмування (математичної оптимізації). Цей метод був використаний з метою рішення завдань ціноутворення на підприємстві у рамках підвищення ефективності продажів шляхом оптимального і «швидкого» визначення ціни. Результати. Обґрунтовано можливість використання статистико - математичних методів (аналіз варіаційних рядів, кореляційно - регресійний аналіз і інші методи оптимального програмування) з метою рішення практичних завдань ціноутворення на продукцію промислового підприємства. Наукова новизна. Наукова новизна отриманих результатів полягає в рішенні ряду теоретичних і практичних проблем підвищення ефективності господарювання підприємства шляхом оптимізації процесу ціноутворення, а саме: а) вдосконалено: - основні принципи підвищення ефективності процесу ціноутворення на продукцію промислового підприємства; б) уперше запропоноване: - методика використання «швидких» цін за допомогою статистико - математичних методів для штучного і дрібносерійного виробництва. в) отримало подальший розвиток: - застосування завдань оптимального програмування для вирішення практичних завдань. Практична значущість. Запропоновані для впровадження результати дослідження можуть бути використані в усіх виробничих сферах і галузях національної економіки. Ефект від впровадження це скорочення часу на визначення попередньої ціни на виробничі товари і послуг до 1…2 днів (підвищення ефективності).
Концепция применения методики «быстрого» ценообразования на предприятии
Conception of application of methodology of the «rapid» pricing on an enterprise
Keywords: ціна; ціноутворення; ефективність ціноутворення; штучне і дрібносерійне виробництво; статистико-математичні методи; цена; ценообразование; эффективность ценообразования; одиночное и мелкосерийное производство; статистико-математические методы.; price; pricing; efficiency of pricing; single and small-scale production; statistical are mathematical methods; 331.5; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.22.0.128