Податкові, кредитні та інтелектуальні важелі забезпечення полівекторного розвитку підприємств: досвід економічно розвинутих країн - Дідик, А. М.; Didyk, Andrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У статті із використанням методів порівняльного аналізу, систематизації, узагальнення та експертних оцінок проаналізовано й узагальнено успішний досвід економічно розвинутих країн у сфері формування і використання податкових, кредитних та інтелектуальних важелів забезпечення полівектор- ного розвитку підприємств. Обґрунтовано доцільність розгляду цієї проблеми з огляду на динамічність бізнес-середовища в Україні та світі. Наголошено на тому, що в економічно розвинутих країнах реалізовано чимало успішних проектів у сфері формування і використання податкових, кредитних та інтелектуальних важелів забезпечення полівекторного розвитку підприємств. Розглянуто досвід економічно розвинутих країн світу у сфері уникнення подвійного оподаткування в умовах інтеграційних процесів. Серед інших ініціатив, що сприяють розвитку податкових важелів забезпечення полівекторного розвитку підприємств виокремлено й охарактеризовано такі, як: проведення громадських обговорень, оптимізування оподаткування, надання рекомендацій для координування спільної економічної політики, обмін між країнами успішними рішеннями в податковій сфері тощо. З-поміж успішних кредитних важелів забезпечення полівекторного розвитку підприємств в економічно розвинутих країнах світу виокремлено й охарактеризовано такі, як: забезпеченість стабільності фінансових ринків і прогнозованість поведінки їхніх учасників, впровадження механізмів підвищення довіри бізнесу до кредитних інструментів, надання гарантій кредиторам та позичальникам, розвиток практики мікрокредитування підприємств, підвищення рівня обізнаності суб’єктів підприємницької діяльності про шляхи кредитування їхнього бізнесу тощо. Серед інтелектуальних важелів забезпечення полівекторного розвитку підприємств в економічно розвинутих країнах світу виокремлено й охарактеризовано такі, як: впровадження механізмів юридичної захищеності патентів, товарних знаків, авторських прав, промислових зразків та інших об’єктів інтелектуальної власності, формування спільної політики захисту прав інтелектуальної власності тощо. Перспективи подальших розвідок за проблемою повинні полягати у детальному розгляді умов та можливостей використання вищезазначених податкових, кредитних та інтелектуальних важелів в умовах економіки України.
Tax, credit and intellectual tools of providing enterprises multi-vector development: the experience of economically developed countries
Keywords: інтелектуальний важіль; кредитний важіль; підприємство; податковий важіль; полівекторний розвиток; розвиток; intellectual lever; credit lever; enterprise; tax lever; multi-vector development; development; 334.71:[33.02+316.4.063