Моделювання точки беззбитковості виробництва з використанням інформаційних технологій - Скуртол, С. Д.; Skurtol, Svitlana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Для визначення перспективності діяльності підприємства важливим є формування інфо- рмаційної системи, яка б забезпечувала інформацією для прийняття управлінських рішень, щодо доцільності організації бізнесу та оцінки обсягу виробництва продукції. У статті означено поняття «інформаційна система» як основи ефективного управління підприємством, зроблено аналіз, систематизацію та узагальнення теоретичних питань інформаційних технологій. Здійснено моделювання точки беззбитковості з використанням інформаційних систем на підприємствах. Дослідження процесу поведінки параметрів економічної системи доцільно проводити з використанням інформаційних систем та комп’ютерних моделей, за допомогою яких можна проводити розрахунки неодноразово та наочно побачити результати проведених досліджень. Моделювання точки беззбитковості виконувалось із використанням інформаційних систем. З проведеного дослідження видно, що всі параметри моделі є динамічними, оскільки зміна показника обсягу виробництва призводить до зміни суми прибутку (збитку) і рівня точки беззбитковості. Здійснюючи підбір значення обсягу реалізації продукції, можна визначати обсяг виробництва, при якому прибуток буде дорівнювати нулю. Використання оптимізаційних моделей дозволить дослідити ефективність функціонування підприємства, виявити резерви зростання результативності діяльності підприємства, сприятиме удосконаленню процесу прийняття управлінських рішень. Моделювання процесів діяльності підприємства сприятиме визначенню ефективності майбутніх заходів, визначенню оптимальних значень вхідних параметрів, прогнозуванню поведінки суб’єкта господарювання. Використання комп’ютерної техніки надасть можливість враховувати велику кількість факторних ознак при створенні різних моделей та одержувати кінцевий результат з прийнятною точністю, вчасно та з найменшими затратами фінансових ресурсів.
Modelling of breakeven point of production using information technologies
Keywords: інформація; інформаційні системи; інформаційні технології; точка беззбитковості; моделювання точки беззбитковості; information; information systems; information technologies; breakeven point; modelling of breakeven point; 004: 658.28