Спосiб сумiсної регенерацiї вiдпрацьованих травильних розчинiв хлориду залiза (III) i хлориду мiдi (II) - Хоботова, Елiна Борисiвна; Ларiн, Василь Iванович; Єгорова, Лiлiя Михайлiвна; Даценко, Вiта Василiвна; Добрiян, Михайло Олександрович; Цаберяба, Iрина Борисiвна (My University, 2009)
Спосіб сумісної регенерації відпрацьованих травильних розчинів хлориду заліза (III) і хлориду міді (II), що включає цементацію міді на залізі, окислення іонів заліза (II) до заліза (III) в анодному відділенні електролізера, який відрізняється тим, що проводять сумісну регенерацію двох відпрацьованих травильних розчинів хлориду заліза (ІІІ) і хлориду міді (ІІ), яку здійснюють в циклі з процесом травлення, цементацію міді з відпрацьованого травильного розчину FеСl3 проводять за допомогою високодисперсного порошку заліза РЖ-4М 2, узятого в кількості 90 % по відношенню до розчиненої міді, окислення іонів заліза (II) до іонів заліза (III) здійснюють в анодних відділеннях трикамерного електролізера на окиснорутенієвотитанових анодах при щільності анодного струму 2ּ103 А×м-2, в катодному відділенні на мідному катоді здійснюють виділення міді з відпрацьованого травильного розчину СuСl2 при щільності катодного струму 103 А×м-2.
Keywords: екологiя