Підвищення ефективності перевезення пасажирів на міських маршрутах в умовах організації пріоритетного руху по просп. Ювілейний м. Харкова - Лобанов, Андрій Павлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
На основі аналізу поточного стану організації перевезень на маршруті №24 «602 мкр. – ст.м. Ак. Барабашова», що курсує по пр. Ювілейний встановлені особливості варіантів організації пріоритетних смуг руху. Розроблений структурний контур функціональних зв'язків об'єкту дослідження дозволив описати процеси які визначають значення критерію ефективності впровадження пріоритетного руху МПТ. За результатами моделювання отримані закономірності, що описують зміну показника якості транспортного обслуговування при різній кількості рухомого складу на маршруті за різних варіантів організації пріоритетного руху. Визначено, що найкращим є варіант організації пріоритету по всьому пр. Ювілейному. При цьому досягається зниження часу пересування пасажирів з 23 хв. до 19 хв., а собівартість перевезення при цьому знижується з 7,42 грн/пас. до 6,78 грн/рас. Річний економічний ефект від зниження собівартості перевезення пасажирів склав 1,86 млн. грн, чистий приведений дохід за чотири роки складає 4,979 млн. грн, індекс прибутковості проекту складає 6,224, період окупності складає 0,6 роки. Рекомендації по впровадженню: результати проведених в роботі досліджень можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та муніципальними органами під час організації транспортного обслуговування населення міст.
Keywords: міський пасажирський транспорт; пріоритетна смуга руху; маршрут; якість обслуговування; час руху